Хидроизолация на основи и сутерени

Хидроизолация на основи и сутерени при сгради и други строителни съоръжения

Съвременното строителство изисква ефективност при използването на цялото интериорно пространство,  но и максимална сигурност при строителните основи. В този смисъл хидроизолацията на сутерена и хидроизолацията на основите изискват качествено направен проект с най-подходящите материали и безкомпромисно изпълнение.

Основите на всяка една сграда са тези носещи части, от които зависи цялото поведение на конструкцията през целия живот на сградата. Затова според всеки вид строителство има подходящите решения за хидроизолация на основите.

Хидроизолация на основи и сутерени, Хидростоп

Сутеренът, приземният етаж, погледнато отвътре навън е екстра пространство, което дава възможност за създаване на каквото си пожелаете: място за живеене, място за отдих; място за работилница, ателие, магазинче, фитнес, сауна. Редом с осветлението, обзавеждането, подреждането, трябва да вложите също толкова мисъл за да направите хидроизолация на сутерена.

Доброто решение изисква да се доверите на професионалисти, които ще изберат най-добрите хидроизолационни продукти за конкретния проект. Необходимо е да се направи качествен анализ на архитектурата и даденото пространство. Хидроизолацията се прави при основите, при вътрешните стени и външните страни на сутерена, но най-подходящото решение идва след като са взети под внимание всички фактори засягащи  конкретното място.

Предимства при хидроизолация на сутерен и основи

Хидроизолацията на сутерена и основите ще ви носи много ползи постоянно, защото дори при екстремни дъждове, подпочвени води, при влага, заледявания и други природни явления, увеличаващи атаката към стените на къщата, вие ще имате адекватна защита. Особено актуална е тази защита при риск от наводнения.

Хидроизолация на основи и сутерени, Хидростоп

Решавате възможни проблеми с влагата в сутерена и навлажняването на основите дължаща се на дъждовните води, влагата в почвата и подземните води. Решението е за постоянно.

Сутеренът означаване добавена стойност за собствениците на сградата. Това че, ще имате постоянна защита срещу проблеми с влагата, позволява да запазите структурата на сградата много по-дълго време, без да се налагат ремонтни дейности.

Повишаване значително енергийната ефективност на сградата. Уплътняване на стените, така че да запазват постоянна температура вътре в помещението. Това е особено важно ако сутеренът има специално предназначение, където не са желани температурни колебания.

Защо имам нужда от хидроизолация на сутерена и основите?

Проблемите с влагата в ниската част на всяка сграда създават сериозни проблеми на собствениците. За да намалите до най-ниския минимум проблемни ситуации, хидроизолацията редом с другите важни решения за сутерена и основите, ще доведат до търсения резултат и то за много дълъг период от време.

Кога може да се направи хидроизолация на сутерен?

Препоръчително е хидроизолация на сутерен да се прави при строежа на сградата, но практиката познава случаи с направа на хидроизолация по време на строителството и случаи в които това се случва след построен сутерен. И двете ситуации имат своите предимства и недостатъци, но качественото изпълнение решава нещата в полза на търсения краен резултат.

Хидроизолация на основи и сутерени, Хидростоп

Какви са особеностите при хидроизолацията на основите?

Налични са широка гама от хидроизолационни материали за защита на основите, които е необходимо да се комбинират с подходяща подготовка на повърхността и качествен монтаж. Изпълнителите са изправени пред много предизвикателства при подготовката на основите, но отработените решения и ноу-хау винаги сработват и при най-трудните изпълнения.

Как се избират материалите за хидроизолация на сутерен и основи?

Изисква се внимателен подбор на всички материали според конкретния сутерен. Тъй като има различни собственици, с различни намерения и решения, сутеренната част може да се ползва вариативно. Затова се прави анализ на ситуацията и се постъпва според предишни изпълнения на подобни приземни части, или се търси най-ефективния избор. При основите нещата се разглеждат още по-комплексно, заради по-голямата сложност и постановка на самите основи.

Хидроизолация на основи с PVC фолио

Системата FATRAFOL-H за основи е предназначена за еднопластови (двустранни) хидроизолационни покрития за защита на сградите от вредното въздействие на вода, някои течности и радон. Може да си използва при всички видове строителни конструкции и сгради. Подходяща е за почти всички видове среди и температури в диапазон от 20 ° C до + 40 ° C. 

 • включва всички елементи, необходими за хидроизолация.
 • устойчиви на агресивна среда материали.
 • най-добрата защита от радон
 • възможност за проверка на заваръчните шевове чрез налягане и свръхналягане
 • надеждност и дълготрайност.

Хидроизолация на основи и сутерени, Хидростоп

При напорни води

 • Подложка – текстил
 • Бетон
 • FATRAFOL 803 (803/V, 803/VS)
 • Стоманобетонова стена
 • Основна плоча
 • Подложка – текстил

При изолация от влага

 • Поддържаща конструкция на сградата
 • Подложка – текстил
 • FATRAFOL 803 (803/V), STAFOL 914
 • Плоча на пода
 • Под

Хидроизолация на основи и сутерени: защита от нежелана влага и структурни проблеми

Хидроизолация на основи се прави като ключов елемент в гарантирането на интегритета и устойчивостта на строителните обекти. Този важен процес предпазва сградите от влага, която може да проникне през стените и основите, създавайки сериозни проблеми като плесен, гниене и структурни увреждания.

 

Изключително важно е да се уверите, че сте инсталирали хидроизолацията на основите правилно и от първия път. Трудно е да се поправят проблеми със задна дата - въпреки че може да се направи. Искате да осигурите на себе си и на собственика на жилището спокойствие, че мазето му ще бъде водоустойчиво за десетилетия напред.

 

Тази статия ви запознава с компонентите на една система за хидроизолация на основи, а след това дава инструкции стъпка по стъпка как да хидроизолирате стените на основите си.

 

Какво представлява хидроизолацията на основи?

 

Хидроизолацията на основи е процес на предотвратяване на проникването на вода в сутерена отвън. Той включва инсталиране на система, която може да предотврати проникването на вода в структурата, както и да се справи ефективно с хидростатичното налягане. 

 

Трябва да имате хидроизолационна система, която да държи водата далеч от стените, но и да позволява на всяка вода да се оттича безопасно. Съществуват няколко варианта за хидроизолация на основи, като можете да избирате между различни системи и свързани с тях продукти. За да се удовлетворят изискванията за сигурност, често при строителство на сгради се комбинират два метода за хидроизолация, за да осигурите пълна защита.

 

Защо е важна хидроизолацията на основите?

 

Хидроизолацията на основи е важна, защото предпазва всяка структура под земята от проникване на вода, както и от потенциална защита от радон с правилния тип продукти. Като предотвратявате навлизането на вода и подземни газове в имота, намалявате риска от значителни щети върху вещите и защитавате здравето на обитателите. Това е още по-важно за имоти, разположени в райони, изложени на риск от наводнения или с високи подпочвени води.

 

Три типа защита за основите:

 

Бариерна защита с вътрешно или външно приложение.

 

Хидроизолация с изграждане на стените на основите от водоустойчив бетон.

 

Дренажна защита (вътрешна дренажна система за кухини, външна дренажна система за отвеждане на водата).

От съществено значение е хидроизолацията на основите да се изпълни по правилен начин и да се гарантира, че по време на строителния процес към нея се проявява заслуженото уважение.

 

Компонентна система за хидроизолация на основи

Системите за хидроизолация на основи са проектирани така, че да осигуряват пълна защита от проникване на вода. Най-добрите системи за външна хидроизолация на основи се състоят от първичен и вторичен хидроизолационен слой, с първоначален етап на грундиране. Конкретната техника на хидроизолация зависи от използваната система и продукти.

 

Ако стените на основите ви не са изградени от водоустойчив бетон, изискването по европейските стандарти е да се инсталира хидроизолационна система за основи и сутерени.

 

От съществено значение е хидроизолацията на основите да се изпълни по правилен начин и да се гарантира, че по време на строителния процес към нея се проявява заслуженото внимание от страна на специалистите по хидроизолация.

 

Системата ни за хидроизолация на основи се състои от няколко основни компонента:

 

Грунд – предотвратява преминаването на влага през стената на фундамента

 

Първичен хидроизолационен слой – образува водонепропусклива бариера 

 

Вторична хидроизолация – външна дренажна мембрана за отстраняване на хидростатичното налягане на водата от конструкцията на кухината

 

Дренаж с ревизионни отвори - отвежда водата до безопасна точка

 

Видове хидроизолация за основи и сутерени според основния материал

 

Както се разбира до тук, когато сградата не е изградена от водоустойчив бетон, външната хидроизолация, която да се прави при основите и подпорните стени на една сграда може да бъде от различни продукти. Затова изброяваме различните видове продукти, които може да се ползват за компонентната хидроизолация.

 

Изборът на най-подходящия хидроизолационен продукт за основи и сутерени зависи от редица фактори, включително:

 

Видът на почвата

Нивото на подпочвената вода

Видът на сградата

Бюджетът

 

Течна хидроизолация за основи и сутерени

Течна хидроизолация  за основи е модерен метод включващ нанасянето на специални течни продукти, които образуват ефикасна бариера срещу влагата. Технологията предлага бързо и лесно приложение, а изключителната еластичност на продуктите позволява на хидроизолацията да следва формата на основата без риск от напукване.

 

Икономична и лесна за нанасяне система, течната хидроизолация може да се полага хоризонтално и вертикално. Не са малко и течните продукти, които се използват като част от цялата хидроизолация на основи.

 

В строителството се използва и циментова хидроизолация. Тя се прави от разтвори с добавки, които представляват стабилна и здрава форма на хидроизолация. Те се адаптират към различните субстрати и образуват дълготраен защитен слой. Циментовата хидроизолация е сравнително класически метод, който дава много добри резултати.

 

Хидроизолационни мембрани за основи

Мембранна хидроизолация за основи и сутерени е също начин, който се ползва от съвременните строители. На пазара можете да видите не малко продукти маркирани като хидроизолационни мембрани за основи. PVC мембрана за хидроизолация на основи и сутерени е отличен избор, предлагайки устойчивост на пробиви и висока еластичност. Те са лесни за инсталиране и предоставят дългосрочна защита. При тях обаче се изисква много добра преценка дали са приложими при конкретния обект.

 

Друг модерен метод за хидроизолация е с така наречената бентонитна мембрана. Бентонитните мембрани работят по принципа на абсорбция, разширявайки се при контакт с вода. Този иновативен метод предоставя ефикасна хидроизолация дори при неравни повърхности.

 

При APP хидроизолационна мембрана (атактичен полипропилен) се прави инсталация с горелка и с подсилващ долен слой. Има широк обхват на приложение при основи и проекти с високи изисквания за опън, стени на мазета и сутерени, балкони, покриви на тераси, наклонени покриви, резервоари за вода, изкуствени езера, подпорни стени, бетонни канали, както и в бани и всякакви мокри повърхности.

 

Модерната SBS хидроизолационна мембрана е гъвкава и еластична, и се ползва също като APP мембраните. Те са отлични за фундаменти и мазета на високи сгради и големи сгради. Конструкции под високо хидростатично налягане.

 

Хидроизолация срещу подпочвена влага

 

Специфични продукти се използват за предотвратяване на влага, която идва от земята под самия строеж. Тези хидроизолационни материали образуват бариера и предпазват основата от въздействието на подземни води.

 

Има PVC мембрани предназначени за хидроизолация на сгради срещу земна влага; те не могат да се използват на места, изложени на вода под налягане. Мембраните са особено подходящи за подове в промишлени, търговски и складови сгради, периферни стени на нови и реновирани сгради, като защитен или разделителен слой в подове и др.

 

Хидроизолация за фундаментни стени и подпорни стени

 

Фундаментните стени са частта от конструкцията, която е под земята и се държи на земята, т.е. е в контакт с почвата. Обикновено са изградени от бетон или зидария. Фундаментните стени могат да бъдат известни и като стени на сутерена, ако от другата им страна има мазе или изба. При новото строителство те се изграждат върху плочата или основите и обикновено са с височина около два метра.

 

Фундаментните стени могат да се отнасят и за частта от стената на имота, която е под земята, но не създава жилищно пространство. Това е по-често срещано при по-старите имоти, където стените се простират на около метър в земята. Тези участъци от стената, които се намират в земята, могат да доведат до проблеми с влагата, които изискват ремонтни дейности. За тяхната хидроизолация важи схемата описана по-горе външно изградена хидроизолация изградена и с дренаж ако е необходимо.

 

При изграждането на подпорни стени, специализирана хидроизолация е от съществено значение. Тя предотвратява филтрирането на влага през стените и осигурява стабилност на конструкцията.

 

Хидроизолация на съоръжения за петролни продукти

 

За съоръжения, които съдържат петролни продукти, се използват специализирани хидроизолационни материали, устойчиви на химикали и огън. Най-често това са продукти тип мембрана, които се полагат за  хидроизолация на съоръжения за обработка и съхранение на избрани петролни продукти. В рамките на хидроизолационната система мембраната предотвратява изтичането на нефтопродукти в повърхностните и подпочвените води.

 

 

 

 

Продукти

Хидроизолация срещу подпопочвена влага с повишен риск от замърсяване FATRAFOL 813/VS

Хидроизолация срещу подпопочвена влага с повишен риск от замърсяване FATRAFOL 813/VS

Описание

Мембраната е предназначена за изолация на заварени конструкции, намиращи се в агресивни среди, изложени на напорни и повдигащи се подземни води, в среда с опасност от замърсяване с петролни продукти

Хидроизолация срещу подпочвена влага с ниско налягане STAFOL 914

Хидроизолация срещу подпочвена влага с ниско налягане STAFOL 914P

Описание

STAFOL 914 P е неармирана мембрана на основата на пластифицирана поливинилхлорид (PVC-P). STAFOL 914 P се произвежда чрез каландриране.

 

Хидроизолация на съоръжения за петролни продукти EKOPLAST 806

Хидроизолация на съоръжения за петролни продукти EKOPLAST 806

Описание

Мембрана на основата на неармиран пластифициран поливинилхлорид (PVC-P). Произведена от специална смес, устойчива на избрани нефтопродукти.

Хидроизолация срещу подпочвена влага с ниско налягане STAFOL 914

Хидроизолация срещу подпочвена влага с ниско налягане STAFOL 914

Описание

Хомогенна обвивка с фино текстурирана повърхност, предназначена за изолация на сгради срещу влага. За хидроизолация на подове в промишлени, търговски и складови сгради.

Scroll To Top
Close
Close
Call Now Button