Хидроизолация на мостове

Хидроизолация на мостове, мостови съоръжения

Един от най-важните въпроси, с който се сблъскват строителите при изграждането на мостовете, е хидроизолацията. Изискванията, които трябва да бъдат изпълнени, се различават в зависимост от това дали мостът минава над река, основи в нейното корито; дали е виадукт, който минава пад пропаст; съблюдават се както видимите части на моста, така и тези, които са скрити от човешкото око.

Хидроизолациите на мостовете са съгласувани с инженерни решения, които предшестват строителството на моста. Иначе казано, той трябва да бъде построен с адекватна и супер качествена хидроизолация, така че при пускането му в експлоатация много ясно да се знае какви възможности са дадени на съоръжението, за да устои на динамичните климатични условия, които съпътстват целия му експлоатационен живот.

Хидроизолация на мостове, Хидростоп

За да се увеличи дълготрайността на мостовите конструкции, всички части трябва да бъдат хидроизолирани, за да се предотвратят сериозни повреди на бетона или на вградената стоманена армировка. Поради динамичното натоварване, мостовите палуби трябва да бъдат защитени с еластични системи за преодоляване на пукнатини, за да се приспособи всяко движение и да се поддържа защитата.

За хидроизолацията на сложни инженерни конструкции, чийто дизайн включва подземни и наземни структури, правилният избор на хидроизолационни материали и професионалната изработка е абсолютно критична, когато се вземе под внимание, че 3/4 от повредите в най-различни съоръжения могат да се отдадат на проникването на вода. Нямате време за компромис, а само за избор на най-доброто решение.

мост

 

Предимствата при хидроизолация на мостове

За да се увеличи издръжливостта на стоманобетонните мостове, всички бетонни подвижни и строителни фуги, както и мостовите настилки трябва да бъдат хидроизолирани, за да се предотврати сериозно увреждане на бетона или на вградената стоманена армировка. Поради динамичното натоварване, мостовите настилки трябва да бъдат защитени с еластични системи за преодоляване на пукнатини, за да поемат всяко движение и да поддържат защитата. Качествената хидроизолация на мостове гарантира следните предимства за съоръженията:

  •  Еластични, развити свойства на мостовите структури, при ниски и високи температури, при големи температурни амплитуди; усилен трафик, придошли води и други.
  • Предотвратява проникването на вода през пукнатините на моста, което води до увреждане от замръзване-размразяване на мостовата настилка. Освен това влагата и кислородът окислят и корозират стоманените части на моста, което причинява допълнителни пукнатини и разцепвания, които влошават корозията.
  • Предотвратява преминаването на размразена сол през пукнатини на бетонен мост, което ще причини корозия на армировката. Влагата и хлоридът ще влошат бетонните мостови настилки, ще причинят напукване, лющене и разцепване и в крайна сметка ще разядат стоманените пръти в бетона.
  • Защитава моста в случай на опасно изтичане на химикали от трафика на цистерни, което може да повреди бетонните мостови настилки.
  • Устойчивост на хлориди и автомобилни химикали като горива, масла и хидравлични течности. Защита срещу корозия, напуквания и други нарушения на целостта на съоръжението.
  • Лесни решения за поддръжка и при инсталиране, и приспособяване към промени в нивото и състоянието на основите.
  • Бързо приложение на хидроизолационните материали, с цел да се  намали времето, при което мостът няма да може да се ползва.

Продукти

Хидроизолационна мембрана Geda VIADUCT

Хидроизолационна мембрана Geda VIADUCT

Описание

Хидроизолационна мембрана за постоянни покривни конструкции и за обекти с особено натоварен трафик, пътища, мостове, тунели, паркинг. Еластопластична мембрана от APP-битум. С издръжливост на студ до -10 C°

Хидроизолационна мембрана Gedalastic VIADUCT

Хидроизолационна мембрана Gedalastic VIADUCT

Описание

Хидроизолационна мембрана за обекти с особено големи механични натоварвания като: мостове, виадукти, водни съоръжения, основи, паркинги. Еластомерна мембрана от SBS-битум. С издръжливост на студ до -25 C°

Scroll To Top
Close
Close
Call Now Button