PVC и TPO хидроизолация на покриви

PVC и TPO Хидроизолация на покриви – общи данни

Сред най-разпространените хидроизолации на съвременния пазар е PVC и TPO хидрозолация на покриви. Първите са изработени от поливинилхлорид, а вторите от термопластичен полиолефин. Двата вида хидроизолации спадат към мембранния тип и имат различни характеристики според производствения материал.

PVC мембрани

Хидроизолацията на покрив с PVC спада към мембранния тип хидроизолации. Те са едно от последните високотехнологични решения за приложение върху покривни конструкции. Базират се на модерни, интегрирани в съвременната архитектура концепции, имат отлични водоустойчиви свойства и съотносими технически данни за плоски и леко скатни покриви.

РVC мембраната е направена от висококачествен полимерен водоустойчив материал, чиято основа е поливинилхлорид (PVC), смесен с пластификатори, UV абсорбатори и други компоненти повишаващи функционалните качества на крайния продукт.

PVC и TPO хидроизолация на покриви, Хидростоп

Приложенията за покрив винаги са подсилени с полиестер или с фибро стъкло. Това осигурява висока якост и предотвратяване на прекомерно удължаване и деформация на листовете, които са под напрежение, често причинено от повдигането на мембраната заради силни ветрове.

Това са PVC покрития от иновативни, гъвкави и висококачествени материали, издържали тестовете за стандартизиране в страните от ЕС. Материята се характеризира със следните качества:

 • дълготрайност
 • сила и издръжливост;
 • еластичност и стегнатост;
 • якост при шевовете и местата за свръзки;
 • устойчивост на атмосферни условия във всички сезони – на натоварвания от вятър, при замръзване, градушки, интензивни валежи, горещини;
 • устойчив на колебания в температурата и големи температурни амплитуди;
 • паропропускливост при 100% водоустойчивост;
 • устойчивост на химикали, окисляване и UV лъчи;
 • огнеупорни – изолация напълно отговаряща на правилата за противопожарна безопасност

Допълнителни предимства за собствениците на сгради:

PVC хидроизолация на леко скатен покрив или на плосък покрив, има относително дълъг живот. Този тип мембранни продукти се предлага в различни цветове и дебелини, с различна планирана продължителност на живота.

Производителите на PVC мембрани предлагат избор от модели с различна ширина, дължина и дебелина на ролките. Такова разнообразие при избора на PVC мембрани позволява полагането на покриви с всякаква сложност с минимум шевове и разходи за труд.

Креативни решения с концептуална приложимост за съответната архитектура.

Дълготрайни и издръжливи решения за плосък и леко скатен покрив с отлични качества, които не се променят без значение от външното въздействие.

Устойчивост при всички предизвикателства причинявани от атмосферните условия целогодишно

Издръжливост на UV-лъчи и антибактериални свойства.

Ефективно приложение със сравнително бърза инсталация

Увеличена ефективност при постигнат баланс цена-качество

Сравнително лесни монтаж и поддръжка

Гаранция

PVC и TPO хидроизолация на покриви, Хидростоп

Нанасяне на покривна хидроизолация от PVC

Покривната мембрана от PVC може да се монтира по различни начини, като всеки продукт категоризиран от производителя, че е предназначен за покрив, има конкретни инструкции за монтажната дейност. Ключово е да се следват инструкциите за начина на подготовка на мембраната и другите материали необходими за инсталацията.

Независимо от продукта повечето PVC покривни системи се запечатват със заваръчен апарат с горещ въздух. Това осигурява превъзходна якост на шева и прави мембраната устойчива на течове и вятър.

Има метод, при който PVC мембраната се прикрепва към основата с помощта на специално лепило. Въпреки че това е бърз и лесен метод за инсталиране, той има един основен недостатък. В случай, че под PVC мембрана се образува конденз, който понякога се случва в резултат на лоша вентилация на покрива, това ще доведе до разхлабване на лепилото, задържащо мембраната на място. В резултат на това разхлабената мембрана ще бъде податлива на издухване от вятъра.

Решение също е механично закрепена PVC изолация към основата с помощта на издържливи винтове и специални плочи, които да задържат мембраната здраво. Този тип инсталация гарантира, че много силния вятър няма да наруши целостта на покрива ви. Препоръчва се в райони със силен вятър, например по крайбрежната линия или на висок хълм, или в град където често минават силни ветрове.

При баластния тип инсталация, PVC покривната мембрана се полага свободно върху основата, вместо да се закрепва или залепва на място. Мембраната се задържа на място с баласт, който обикновено е направен от речен камък, бетонни павета или други материали със значително тегло.

Както при всеки покривен материал, гаранцията, че избраната PVC мембрана е правилно монтирана, идва само от професионалисти с опит и стаж в този тип инсталация. Тяхната работа е ключов фактор, определящ дълголетието и правилното обслужване на покрива. При PVC покривни мембрани, които се повреждат преждевременно, го правят поради първоначално неправилно инсталиране, извършено от непрофесионални майстори, а не поради присъщи недостатъци на самия покрив.

Ние разполагаме с ноу-хау и опитни майстори, които ще направят най-доброто изпълнение на ХИ с PVC покривна мембрана.

TPO мембрани

TPO като съкращение означава Термопластичен полиолефин, а като хидроизолационен продукт, представлява полимерна еднослойна мембрана, която използва термозаваряване (горещ въздух) за свързване на шевовете. Този тип мембрани първоначално са разработени през 80-те години, но към този момент заради развитието на технологиите е бързо развиващата се услуга в изграждането на хидрофобни мембрани за покриви, но и не само.

Всеки производител има своя собствена формула със специфични съставки и добавки, което обяснява наличието на различни продукти на пазара. Една от най-важните разлики е видът полимер, използван за производството на продукта. Може да се основава на PE (полиетилен) или PP (полипропилен), но също така включват други елементи, за да подобрят характеристиките на продуктите и да се предлагат на пазара мембрани от първокачествено естество.

TPO мембрани предимства

 • Не съдържа токсични или опасни съставки и следователно е екологичен.
 • Има отразяващите топлината характеристики, които го правят силно енергийно ефективен. Като резултат от отблъскването на UV-лъчите, структурата остава сравнително по-хладна дори при горещите и влажни сезони, това намалява нужда от многото разходи за разхлаждащи
 • TPO мембраните са напълно рециклируеми, така че въздействието върху околната среда е много ниско.
 • Една от най-добрите характеристики е фактът, че TPO не съдържа пластификатори, които да правят мембраната гъвкава, като при PVC мембраните.
 • Полиолефиновата структура е гъвкава и остава гъвкава през целия си жизнен цикъл, което дава уникални предимства върху издръжливостта на мембраната.
 • TPO мембраната е сравнително лека, което я прави по-лесна и не толкова сложна за инсталиране.

PVC и TPO хидроизолация на покриви, Хидростоп

 

Сравнение PVC и TPO хидроизолация на покриви

Трябва да стане ясно, че всяка покривна система има своите плюсове и минуси. Що се отнася до сравнението PVC с/у TPO, втората е чудесна възможност за собственици, които биха искали да инсталират водоустойчив материал, който също така е екологичен. В сравнение с PVC мембраните, той обаче има няколко минуса в повече, които се компенсират от качествата на хидрофобните PVC продукти. Практиката показва, че увеличението на поръчки за покриви с TPO хидроизолационна мембрана в световен мащаб идва от собствениците на големи индустриални сгради.

Когато избирате материал за вашия имот, трябва да се задълбочите и да разберете не само най-добрите качества, но и не толкова добрите. Това ще ви помогне да зададете очакванията си, така че да извлечете максимума от инвестициите си.

Продукти

Scroll To Top
Close
Close
Call Now Button