Непромокаемост и водоустойчивост – разлика - Хидростоп

Непромокаемост и водоустойчивост – разлика - Хидростоп

13.04.2021
nepromokaemost_vodoustoychivost_razlika.jpg

Със следващите редове, ние от Хидростоп, бихме искали да разясним една проблематика, свързана с понятията непромокаемост и водоустойчивост. Макар темата да не е свързана конкретно с хидроизолация на обекти, то разбирането на понятията е важно за разбирането какво може да очаквате от различните продукти за хидроизолиране.

Съществуват грешни разбирания, които слагат знак за равенство между две физични свойства на материята: непромокаемост и водоустойчивост. Ако това беше въпрос на спор само между потребители, нямаше да е толкова фатално, но има специалисти или цели брандове, които използват думите като синоним.

Това са две напълно различни концепции и те не може да бъдат използвани за означение на едно и също нещо – това е особено важно да се знае когато се говори за хидроизолация. Затова нека първи да изясним самите понятия.

Водоустойчивост означава способността на дадена материя да устои на проникването на вода до известна степен, но не напълно.

Непромокаемост е свойството на материята да е напълно непроницаем за вода.

Нека започнем от второто, защото то е свързано пряко с хидроизолацията. Непромокаемостта не значи безкрайно отблъскване на водата. Макар самата дефиниция на думата да навежда на мисълта за пълна неприкосновеност от вода. За да не се спекулира безкрайно по темата има международен стандарт за означение на продукти, така че да се знае колко точно са непромокаеми.

Има разлика обаче от продукти, които се правят да не пропускат вода и  продуктите за хидроизолация. Когато потребителите ги избират се интересуват колко години ще издържи направената система. Това вече се проверява в гаранционния срок посочен от производителя и зависи от свойствата на вложения материал. Ние от Хидростоп, можем да ви консултираме относно продуктите, с които работим, така че предварително да знаете какво да очаквате.

Хидро стоп

За Нас

Хидроизолации. Консултации, проектиране и монтаж.
089 5540 002

https://www.hydrostop.bg

office@hydrostop.bg

Намерете ни

Работим на локации в цяла България
Свържете се с нас

Контакти


Call Now Button